5 Dingen die je NIET moet zeggen tegen iemand die depressief is

29 January door Kwappa

Als je iemand kent met een depressie, of zelf depressief bent geweest, dan weet je hoe moeilijk en zwaar het kan zijn. Met de beste bedoelingen zegt de omgeving vaak dingen, die vaak helemaal niet goed vallen als je depressief bent. Wij hebben een overzicht van de 5 faux pas.

Wat je vooral niet moet doen is mensen het gevoel geven dat hun depressie te wijten is aan gebrek aan wilskracht of een zwak karakter.
Beter kun je mensen het vertrouwen bieden dat 't ooit weer beter wordt.

Zeg niet:
1. "Ik weet hoe je je voelt", want je hebt echt geen idee. Je weet niet hoe 't is om depressief te zijn. Dus zegt dat ook niet.
2. "Kop op!", want dat is nu juist het probleem. Als je depressief bent, zie je dat niet. Je toestand is zo ingewikkeld, dat het geen kwestie is van de schouders eronder.
3. "Wees sterk voor je kinderen", werkt averechts. Het geeft de ander het gevoel dat ie geen goede moeder of vader is.
4. "Het zit allemaal in je hoofd", is feitelijk ook onjuist. Alsof het je inbeeldt. Dat klopt natuurlijk niet.
5. "Anderen hebben 't veel slechter dan jij", werkt ook niet en draagt alleen maar bij aan het gevoel van insufficientie en minderwaardigheid.


Reacties (0)

© 2011 - 2018 KWAPPA · Gebruiksvoorwaarden · Privacy · KWAPPA maakt gebruik van cookies, om deze te weigeren of voor meer informatie. Lees onze cookie voorwaarden.
Kwappa.com is gebouwd door Server.Biz en wordt gehost door Openstack.Hosting: private cloud as a service