Ruziënde kinderen op achterbank even gevaarlijk als alcohol

4 February door Kwappa

Recent onderzoek toont aan dat ruziënde kinderen op de achterbank dezelfde invloed heeft op de rijvaardigheid als een paar borrels teveel op achter het stuur. Geruzie in de auto vertraagt de reactiesnelheid en leidt bovendien tot meer onverwachte remmanoeuvres.

Iedereen kent het wel, de auto is volgepakt, de kinderen achterin, vader checkt voor de laatste keer of het huis wel echt hermetisch is afgesloten. Jullie gaan op vakantie! Maar nog voordat je de hoek van de straat om bent klinkt er al een luid: ‘mam, hij heeft me geknepen!’ van de achterbank.

Onderzoek laat zien dat kinderen die elkaar in de haren vliegen in de auto de reactiesnelheid van de bestuurder met wel 13% doet afnemen. Dit betekent dat de remweg al snel met vier meter wordt verlengd bij een snelheid tussen 80 en 100km/h. Dat is niet het enige negatieve effect van gekibbel op de achterbank. Het onderzoek wijst uit dat het leidt tot 40% meer gevallen van abrupt remmen en bovendien verhoogt het het stresslevel bij een derde van de bestuurders. Deze combinatie van effecten kan niet anders dan ongelukken veroorzaken.

Het enige wat je kunt doen om te voorkomen dat de gemoederen hoog oplopen tijdens de autorit is de kinderen bezig houden. Kinderen kunnen vaak moeilijk begrijpen hoe lang ze onderweg gaan zijn. Acht uur in de auto lijkt vooral voor jonge kinderen meer op acht weken. Het liefst vermaak je de kinderen natuurlijk de hele weg met gezellige spelletjes en leuke liedjes, maar dat werkt in de praktijk vaak niet de hele rit. Een portable DVD speler kan uitkomst bieden. Kinderen kunnen hun favoriete Disneyfilm kijken en jij kunt je volledige aandacht bij het verkeer houden.


Reacties (0)

© 2011 - 2019 KWAPPA · Gebruiksvoorwaarden · Privacy · KWAPPA maakt gebruik van cookies, om deze te weigeren of voor meer informatie. Lees onze cookie voorwaarden.
Kwappa.com is gebouwd door Server.Biz en wordt gehost door Openstack.Hosting: private cloud as a service